Datum: 20.06.2011.

OBAVIJEST   za   članove

Hrvatski  savez  slijepih  putem  besplatnog  Info – telefona  0800  666  665  od  09,00 -  12,00 sati  daje za članstvo informacije po slijedećem rasporedu:

1.     utorkom:  Andreja Veljača, dipl.iur, područje prava i mogućnosti

2.     srijedom:  Tomislav  Juzbašić,  područje elektroničkih pomagala

3.     četvrtkom:  Ana Vrbanić, prof.psih., psihosocijalna podrška

4.     petkom:  Vinka Hrgović Cvetko, prof.def., područje defektologije) očne protetike

ili Karmen Nenadić, prof.def., područje defektologije

OFTALMOLOŠKO SAVJETOVANJE
    Obavještavamo sve zainteresirane da se od 01.01.2012. u Hrvatskom savezu slijepih obavlja i BESPLATNO OFTALMOLOŠKO SAVJETOVANJE.
    Namijenjeni su svima koji žele i imaju potrebu provjeriti stanje svog oka i vida bez obzira radi li se o slijepoj, slabovidnoj ili osobi dobroga vida.
    Savjetovanje se provodi srijedom od 14,00 - 17,00 sati u Kabinetu očne protetike Saveza slijepih na adresi Šenoina 34, Zagreb. Dodatne informacije na telefon očne protetike: 48 12 505.

Izvješće između dviju sjednica Upravnog odbora

.

60.obljetnica Udruge

Udruga je proslavila 60.obljetnicu Udruge svečanom sjednicom Skupštine Udruge proširenom aktivnim članovima i gostima 15. prosinca 2011.g. u Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Obljetnici su prisustvovali župan Ante Sanader, zamjenik župana Luka Brčić, dogradonačelnica Anđelka Visković, Predstavnice Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu, suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić, predstavnici udruga slijepih Zadra i Šibenika, predstavnici udruga grada Splita, dugogodišnji suradnici i prijatelji Udruge. Bilo je nazočno oko 100 članova i gostiju.

Voditeljica programa bila je Edita Lučić  Jelić

-Svečana sjednica  je počela Himnom koju je izvela Klapa Čiovo pod vodstvom našeg člana Maria Markovine. Nakon toga predsjednik Udruge Vicko Sviličić otvorio je sjednicu pozdravio sve goste te kratkom pričom o radu i životu Udruge u proteklih 60 godina istaknuo najvažnije uspjehe kao što su školovanje i zapošljavanje slijepih s naglaskom da Udruga danas ima 33 zaposlena člana i samo jednog nezaposlenog. Također je rekao da je naša Udruga jedna od rijetkih koja je uz pomoć tadašnje općine Split sama izgradila svoj poslovni prostor, a koji je danas obzirom na broj članova malen. Udruga od samog početka brine o svojim članovima u svim segmentima njihova života počevši od školovanja, zapošljavanja, rehabilitacije, socijalizacije, društveno-kulturnog života i sportskog života.

-Naša članica Ella Barišić učenica I razreda jezične gimnazije pročitala je skraćeni tekst o povijesti Udruge na brajevom pismu.

-Slijedila je podjela plaketa Splitsko-dalmatinskoj županiji, županu Anti Sanaderu i dožupanu Luki Brčiću. Župan Ante Sanader čestitao je Udruzi na ovom velikom jubileju  zahvalio je na plaketama te istaknuo važnost postojanja jedne ovakve Udruge i njenom radu na dobrobit slijepih naše Županije. Obećao je i daljnju podršku našoj Udruzi i financijski i u svakom drugom pogledu. Luka Brčić također se zahvalio na plaketi i prisjetio se upoznavanja sa predsjednikom Vickom Sviličićem i radom Udruge.

Dogradonačelnica Anđelka Visković zahvalila je na plaketi dodijeljenoj Gradu Splita i uz čestitku na dugom putu Udruge obećala daljnju potporu Udruzi na dobrobit svih slijepih.

- Nakon podjela plaketa Županiji i Gradu program je nastavljen uz Klapu Čiovo.

Zatim je slijedila  podjela priznanja:

Zahvalnice

zahvalnice volonterima – prijateljima Udruge:

1.Muzeju grada Splita

2.Centaru „Fabula“

3.Udruzi Hvidra-e Split

4.Sonji Novaković

5.Arijani Brakus-Rožić

6.Zlati Roso

7.Mati Serdareviću

8.Juri Vodanoviću

Plakete

1.Upravnom odjelu grada Splita za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama

2.Službi za šport i rad s mladima i udrugama mladih

3.Gradu Solinu

4.Gradu Kaštela

5.Hrvatskom savez slijepih

6.Udruzi slijepih Zadarske županije

7.Udruzi slijepih Dubrovačko-neretvanske županije

8.Udruzi slijepih Šibensko-kninske županije

9.Lions klubu „Marjan“

10.Lions Klubu „Split“

11.prof.dr.sc.Kseniji Karaman

12.prof.jasenki Splivalo

13.Miranu Palčoku

-Uz podjelu plaketa za riječ su se javili: predsjednik HSS-a g.Vojin Perić koji je istaknuo važnost Udruge koja jedina brine o slijepim osobama u svim segmentima njihova života. Također je istaknuo da se slijepi moraju sami izboriti za svoj status u društvu ukazujući na zakonska rješenja koja bi omogućila ravnopravnost na svim životnim poljima. Hrvatski savez slijepih darovao je Udruzi akvarel, a Udruga je HSS-u također poklonila sliku splitske Rive u ulju rad M.Lazića.

Predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije g.Marinko Vidaić istaknuo je dugogodišnju suradnju dviju udruga naročito na sportskom polju i zaželio Udruzi daljnji napredak. Predsjedniku Sviličiću uručio je zadarski barkarijol u keramici.

Predsjednik Udruge slijepih Šibensko-kninske županije Joso Bagić čestitao je Udruzi na velikoj obljetnici i poželio uspješan rad u budućnosti. Šibenska udruga poklonila je reljef Šibenske katedrale.

Ostali gosti primajući plakete zaželjeli su Udruzi uspješan rad i daljnju dobru suradnju.

Nakon toga zaslužnim članovima Udruge podijeljene su:

PLAKETE  ČLANOVIMA

1.  ZLATNA  PLAKETA

1.      Marin Amižić

2.      Jure Jerčić

3.      Ante Kelava

4.      Vicko Sviličić

2.   SREBRENA  PLAKETA

1.      Nataša  Ležaić

2.      Tonka  Rajčić

3.      Martin Vlašić

3.  BRONČANA  PLAKETA

1.      Marko Ćosić

2.      Danko Popović

Po završetku podjele priznanja grupa Tramontana i gđa Marita Puljić sa nekoliko glazbenih brojeva zatvorila je program obilježavanja 60.obljetnice Udruge.

Na kraju je predsjednik zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji ove velike obljetnice Udruge i pozvao sve prisutne  na ručak.

2. Predsjednik i služba prisustvovali su 02.prosinca  obilježavanju Dana invalida u organizaciji DES-a ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba. Predsjednik je kratko razgovarao sa ravnateljem g. Marim Meštrovićem vezano za zapošljavanje našeg člana Stipe mandića

3.Lions klub Split organizirao je promociju predaje pomagala našim članovima u Vili Rosina. Promociji je prisustvovao predsjednik i nekoliko članova Udruge, a tom prilikom našem članu Nikši Petrašiću uručeno džepno elektronično povećalo, a našoj članici pokazivač boja.

4.Na sam blagdan sv.Lucije posjetila nas je dogradonačelnica gđa Anđelka Visković i uručila Udruzi ček na 5.000,00 kn i obećala daljnju potporu Udruzi. Predsjednik Sviličić zamolio je dogradonačelnicu da pomogne u zapošljavanju našeg jedinog nezaposlenog člana Stipe Mandića u Ustanovu „Des“ budući je Grad Split 60% vlasnik. Blagdan sv. Lucije obilježen je u Udruzi 13.prosinca sv. misom, prigodnim programom najmlađih,  podjelom darova predškolcima, učenicima u osnovnoj i srednjoj školi,  podjelom kalendara na crnom tisku i na brajici. Studentima i jednom nezaposlenom članu financijska potpora dostavljena je poštom. U glazbenom programu sudjelovala je grupa Tramontana sa pjevačicom Maritom Puljić.

5.Predsjednik Vicko Sviličić posjetio je Centar V.Bek“ u Zagrebu od
    18.do 19.prosinca 2011.g.Svrha puta bio je razgovor sa Ivanom Rotim voditeljicom osnovne škole „V.Bek“ vezano za našeg učenika Matea Rinčića koji pohađa VIII razred osnovne škole, a koji će nastaviti školovanje u Centru“V.Bek“ u Kušlanovoj. Dvoje djece su u osnovnom obrazovnom programu socijalizacije i to Roko Borak i Paola Bačić. Ova djeca ne pokazuju bitne pomake, te će vjerojatno morati biti smješteni u u neku ustanovu koja ima cjelodnevni boravak, napr. u Rudinama, jer je njihovo stručno mišljenje da oni nisu ni za Centar „Juraj Bonači“ ni za „Slava Raškaj“.

U srednjoj školi predsjednik je razgovarao sa gđom Ivanom Šalković o našoj mogućoj članici Ani Topić koja je u I razredu administrativne škole. Ana pokazuje dobre rezultate u savladavanju gradiva.

Na kraju je posjetio i Odjel za odrasle gdje ga je primila Vilma Bilopavlović, a tema razgovora je bila nastavak suradnje naše Udruge i njenog Odjela.

6. Marin Amižić, čkan Šahovske sekcije Udruge sudjelovao je na 18. Šahovskom prvenstvu slijepih i slabovidnih osoba  i 32. memorijalnom turniru „Vladimir Mirković“ u Zagrebu na kojem je zauzeo odlično V mjesto..

7.Terenski tiflopedagog Marija Španjić posjetila je Udrugu i dala kratko izvješće o svakom učeniku kojega ona prati.

8. U četvrtak 22.prosinca Udruga je za svoje članove organizirala božićni domjenak uz glazbu i lutriju.

9.Udruga je uz čestitku za predstojeće blagdane dostavila i brošuru svim gradovima i općinama u našoj Županiji, svim udrugama slijepih u Hrvatskoj, te poslovnim suradnicima i prijateljima Udruge.

10. Vezano za sufinanciranje rada Udruge predsjednik je razgovarao sa svim općinama i gradovima u našoj Županiji koji nam nisu doznačili potraživanja za ovu godinu. Nakon toga onima koji se i dalje nisu odazvali uputili smo dopise. Odaziv je znatno slabiji  nego proteklih godina.

11.Članice Sekcije žena posjetile su članice koje ne izlaze iz kuće i uručile im prigodne poklone.

12. Članovi su se u nešto manjem broju odazvali projekciji filmova u organizaciji Info zone.

13. Zbog bolesti voditelja Kazališta slijepih i slabovidnih g. Vojina perića odgođena je predstava koja je uvrštena u program HNK u siječnju 2012.g. Postavljanje predstave očekuje se krajem ožujka ili početkom travnja.

PREDSJEDNIK:

__________________