O namaSaznajte više o Županijskoj udruzi slijepih Split

Povijest Udruge

Jednom davno, nekolicina slijepih osoba došla je do ideje da bi trebalo osnovati savez koji bi okupljao slijepe osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije. I tako je 03.lipnja 1951. godine osnovana Županijska udruga slijepih Split koja od tog dana do danas naprekidno djeluje.

Značajni članovi kroz povijest

MARIN AMIŽIĆ – jedini živući član osnivačke skupštine Udruge slijepih

Milan Amižić
Milan Amižić

Marin Amižić rođen je 25. siječnja 1934. godine u Žrnovnici, malom mjestu podno Mosora. Vid je izgubio s 11 godina, kao ratni vojni invalid 2. svjetskog rata. Školovao se u Zagrebu zajedno s drugom djecom iz mnogih dijelova bivše države koja su također pretrpjela velika oštećenja vida.

Po povratku u Split, Marin postaje prva zaposlena slijepa osoba u Gradu, a potom aktivno sudjeluje u radu Udruge, pomažući prvenstveno zapošljavanju i osposobljavanju slijepih osoba.

 

Udruga danas

Kao Udruga, brojimo preko 300 članova, od kojih je najveći dio starija populacija. Posljednjih godina intenzivno djelujemo u smjeru pomaganja djeci i mladima. Osigurana je audiodeskripcija na Poljudu kako bi slijepi navijači mogli pratiti utakmice i zbivanja na terenu.

Audiodeskripcija na Poljudu
Audiodeskripcija na Poljudu

Prošle, 2020., godine je prikupljeno preko 150.000 kuna donacija od kojih je najveći dio usmjeren na pomoć mlađoj populaciji članstva u svrhu osiguravanja nužne i potrebne opreme i pomagala za školovanje, preciznije rečeno, nabavio se Braillev pisač kako bi se pomoglo školarcima. Udruga planira ići dalje te što više integrirati slijepe osobe u društveni, sportski i kulturni svijet!
Cilj naše udruge je pomoć i podrška slijepim članovima kroz sve sfere njihovog života pa sukladno tome, aktivnosti naše udruge zadiru u sve životne potrebe slijepih osoba.

Predsjednik Udruge (2019.- danas)

Ivan Tokić

Ivan Tokić i pas vodič Voice
Ivan Tokić i pas vodič Voice

Ivan Tokić rođen je 18. svibnja 1983. u Splitu. Vid je počeo postepeno gubiti posljednih nekoliko godina, a otkako je postao član Upravnog odbora, a od 2019. i predsjednik Udruge, neumorno se zalaže za prava i mogućnosti svih slijepih članova. Njegov vjerni pratitelj i pomagač u snalaženju po gradu je veseli i zaigrani labrador Voice.

Ivan je voditelj je svih programskih zadataka koje Udruga ima, te djeluje u korist članstva na svim područjima njihovog života - od školovanja, profesionalne rehabilitacije, do socijalizacije i prekvalifikacije, zapošljavanja, opskrbe tiflo- pomagalima, kulturnog, sportskog kao i općenito društvenog života slijepih te ostvarivanja njihovih zakonskih prava i potreba. Također, aktivno radi na području senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problematici slijepih, a naročito na području digitalne pristupačnosti za slijepe.

Okvirni plan razvoja Županijske udruge slijepih Split

Pročitaj više na: https://razvoj.udrugaslijepih.hr/

Imate pitanje ili vas zanima više o radu Udruge?