Sekcije, edukacije, suradnjeSaznajte više o sekcijama Udruge, edukacijama i suradnji

Rad sekcija

  1. Ponedjeljak 17:00h - Sekcija žena
  2. Utorak 17:00h - Šahovska sekcija
  3. Srijeda
  4. Četvrtak 17:00h - Pikado sekcija
  5. Petak 17:00h - Informatička sekcija

Informatičko opismenjavanje

U digitalnom okruženju u kojem danas živimo uloga računala je da svima omogući pristup znanju, informaciji i kvalitetnom korištenju slobodnog vremena. Organiziramo edukacije za naše članove u području temeljnog i naprednog korištenja računala. Edukacije vrši stručnjak za rad s slijepim osobama. Naša učionica se sastoji od novih laptopa sa svim potrebnim audio softwerima za njihovo olakšano korištenje. Datumi edukacija se pravovremeno objavljuje.


Šah sekcija

Šahovska je sekcija utemeljena 1958.g. Od osnutka njezini članovi redovito nastupaju na svim državnim i regionalnim natjecanjima. Sekcija je nastupala u više europskih zemalja, a neki njeni članovi nastupali su i za državnu reprezentaciju. U svom dugogodišnjem radu sekcija je osvojila brojna priznanja i pokale. Članovi Sekcije sudjeluju i na Dalmatinskim sportskim igrama slijepih gdje su bili više puta pojedinačni prvaci. Jedan naš član je više puta bio trećeplasirani igrač na pojedinačnim prvenstvima države,a ekipa je dva puta treća na ekipnim državnim prvenstvima. Članovi sekcije se danas redovito sastaju i treniraju ponedjeljkom od 17 sati.


Pikado sekcija

Pikado sekcija osnovana je 2002.g. Odjel za šport Grada Splita donirao je zvučni pikado namijenjen slijepim osobama 2002.g.,te 2008.g. najnoviji tip zvučnog pikada. Godine 2004.g.i 2005.g. naša ekipa bila je prvak Hrvatske, a jedan naš član bio je drugi na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske.Na prvenstvima Dalmacije naši članovi osvojili su više prvih i drugih mjesta. Članovi sekcije danas se redovito sastaju i treniraju ponedjeljkom od 17 sati.


Sekcija žena

Sekcija slijepih žena počinje s radom 1980.g.i do danas djeluje kontinuirano. Tijekom 1994.g. njene se aktivnosti naglo šire, pa je dugo bila najbolje organizirana sekcija slijepih žena u Hrvatskoj. Djelovanje Sekcije prvenstveno se temelji na karitativnom radu. Sekcija je organizirala predavanja, obuku brajice, posjete nepokretnim ženama kod kuće i u mirovnim domovima, kraće izlete, obilježavanje Međunarodnog dana žena, te Majčinog dana. Sekcija uz pomoć volonterki organizira radionice / glinamol, gips ,papir, makrame, plastelin, linorez,i dr./ za izradu predmeta i čestitki za djecu za sv.Luciju, posjećuje nepokretne članice u njihovim domovima,organizira predavanja od interesa za žene, uz obilježavanje Dana žena i Majčin dan izrađuju kolače u kuhinji Udruge, igraju zvučni pikado. Uz pomoć volonterki KUD-a „Jedinstvo“ članice su 2009.g. naučile stare splitske plesove i predstavile se na obilježavanju Majčinog dana. Također uz pomoć volonterki 2010.g. osnovana je pjevačka grupa. Članice sudjeluju na susretima slijepih žena u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih. I danas nastavljaju s radom i glavnim aktivnostima te pokušavaju integrirati i ostale članove u rad Sekcije.


Audio deskripcija utakmice

Praćenje utakmice Hajduka na Poljudu je omogućeno putem audio deskripcije, a u okviru projekta kojeg provodimo zajedno već godinu dana s HNK Hajduk.


Edukacije brailovo

1824. godine Louis Braille osmislio je sustav taktilnog pisanja i čitanja namijenjen slijepim i slabovidnim osobama koji se i danas naziva po njemu. Omogućivši osobama oštećena vida samostalnost i samodostatnost u mnogim životnim situacijama, Brailleovo pismo zaista se može nazvati revolucionarnim. Naša udruga redovito organizira radionice za učenje Braillevog pisma za sve zainteresirane.


Imate pitanje ili vas zanima više o radu Udruge?