90 starijih osoba od 65 godina i odraslih osoba s invaliditetom dobili prijeko potrebnu uslugu u sklopu EU projekta „3P – Pratiteljice, Pomoćnice, Prijateljice III“

Dana 22. svibnja 2024. u prostorijama Županijske udruge slijepih Split održana je Početna konferencija za medije na kojoj je predstavljen EU projekt naziva „3P – Pratiteljice, Pomoćnice, Prijateljice III, a koji je započeo s provedbom 23. veljače 2024. Ovaj značajan događaj predstavlja nastavak uspješne suradnje i četvrto izdanje Poziva „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ koji pruža besplatnu uslugu potpore i podrške u svakodnevnom životu uz mjesečnu dostavu paketa osnovnih kućanskih i higijenskih potrepština za 90 korisnika i korisnica – starijih osoba od 65 godina i odraslih osoba s invaliditetom koji imaju utvrđen 3. ili 4. stupanj oštećenja funkcionalnih sposobnosti na području grada Splita, Solina, Kaštela, Komiže i Visa.

Projekt je značajan jer doprinosi povećanju socijalne uključenosti i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina kroz osiguravanje dugotrajne skrbi. Istovremeno projekt doprinosi povećanju stope zaposlenosti na području Splitsko-dalmatinske županije.

Ukupna vrijednost projekta i iznos bespovratnih sredstava iznose 742.500,00 EUR, a navedenu uslugu korisnicima će kontinuirano kroz 33 mjeseca od ukupno 36 mjeseci provedbe projekta pružati 15 zaposlenih žena koje će kao i što sam naziv projekta kaže biti njihove pratiteljice, pomoćnice i prijateljice.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda plus, a u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027.“ i Poziva „Zaželi – prevencija institucionalizacije“.