Apel dalmatinskih udruga „Zajedno smo jači od Korone“

Apelom dalmatinskih udruga „Zajedno smo jači od Korone“ prikupljeno 7 milijuna i 700 tisuća kuna pomoći KBC-u Split
Krajem ožujka, u jeku epidemije koronavirusom u našoj državi, 20-ak dalmatinskih udruga, različitih profila i ciljeva djelovanja, uputilo je u javnost apel pod nazivom „Zajedno smo jači od Korone“. Tim apelom pokazale su zajedništvo i jedinstvo u teškom trenutku i pozvale su sve pojedince, trgovačka društva, institucije i jedinice lokalne uprave i samouprave da u skladu s mogućnostima financijski pomognu najveću zdravstvenu ustanovu na području Dalmacije, a to je Klinički bolnički centar Split. Odlučile su se za pomoć KBC-u Split jer je to bolnica u kojoj se dijagnosticira i liječi najveći broj bolesnika s COVID-19 na području Dalmacije i u kojoj se liječe u Jedinici intenzivnog liječenja najteži bolesnici s područja četiriju dalmatinskih županija. U razgovoru s Ravnateljstvom bolnice dogovoreno je kako će se uplaćena sredstva na račun KBC-a Split utrošiti za sve aktualne potrebe funkcioniranja i uređenja Respiracijsko-intenzivističkog centra odnosno Korona bolnice na Križinama.
Od kraja ožujka do početka svibnja apelu se odazvalo 450 pojedinaca, trgovačkih društava, udruga, općina i gradova te je ukupno donirano za potrebe KBC-a Split 7 milijuna i 700 tisuća kuna.
Donirana sredstva utrošena su za obavljene radove u bolnici Križine gdje se nalazi Respiracijsko-intenzivistički centar, nabavku aparata za automatiziranu detekciju uzročnika infektivnih bolesti uključujući virus COVID-19, uređaja za neinvazivnu/invazivnu mehaničku ventilaciju (respiratora), ostale medicinske opreme (uređaji za dezinfekciju prostora, evakuaciju zaraznog aerosola, bolesnički kreveti i sl.), zaštitne opreme te najam kontejnera i pokretnog RTG uređaja.
Ovim putem zahvaljujemo svim pojedincima, obiteljima, trgovačkim društvima, udrugama, općinama i gradovima koji su na naš apel osjetili potrebu da u skladu s mogućnostima doniraju svoja sredstva za potrebe KBC-a Split. Upravo zajedništvom i međusobnim razumijevanjem i potpomaganjem možemo nadvladati ovakvu kriznu situaciju kao što je epidemija koronavirusom.
Iskreno i veliko hvala svom medicinskom osoblju i svim djelatnicima hitnih i humanitarnih službi i organizacija na radu, zauzimanju i altruizmu kako bismo imali što manje negativnih posljedica ove epidemije na zdravlje naših građana.
Pozivamo sve da i dalje budu odgovorni i da se pridržavaju svih stručnih uputa i preporuka glede ponašanja i načina življenja u vrijeme epidemije koronavirusom. Rezultat ovoga apela još je jednom pokazao da smo svi jedinstveni i zajedno djelujemo u kriznim situacijama kada su nam bitni viši ciljevi i širi interesi od nas samih.
Hrvatska udruga Benedikt
Zajednica Pape Ivana XXIII
Studentski katolički centar Split – SKAC_ST
Liga za prevenciju ovisnosti
Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu
Udruga HELP
Udruga “MI” – Split
Udruga San Patrignano
Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat
Udruga Mentor
Comunita Mondo Nuovo
Humanitarna organizacija “Zajednica Susret”
Udruga MoSt
Udruga Domine
Udruga ANST 1700
Hrvatsko društvo za bolesti jetre “Hepatos”
Udruga nezaposlenih Splitsko-dalmatinske županije
Udruga za palijativnu skrb Split
Županijska udruga slijepih Split
Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, ogranak Split i SDŽ
Klub žena liječenih na dojci Split
Klub trudnica i roditelja Split
Udruga udomitelja i posvojitelja djece “Tobolac”