Program DANAS – Dnevne Aktivnosti Naših Aktivnih SlijepihMinistarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Županijska udruga slijepih Split po prvi puta provodi trogodišnji program razvoja i širenja mreže socijalnih usluga u razdoblju od 2023. do 2025.godine Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Program u vrijednosti od 25.000 eura godišnje provodi se u partnerstvu s Hrvatskim Zavodom za socijalni rad Split te udrugom Liberato.

Program se provodi u 5 tematskih cjelina, za 5 radnih dana u tjednu te se korisnici uključuju u aktivnosti ovisno o vlastitim interesima i potrebama.

Kroz edukativne aktivnosti educiramo nove članove i njihove obitelji o pravima i uslugama, provodimo informatičko opismenjavanje slijepih osoba te educiramo korisnike o korištenju raznih pomagala poput povećala, govornih tlakomjera i slično.

Kroz program je organizirana i škola Brajice koju provode vanjski stručnjaci.

Kreativne aktivnosti provode se kroz kreativne radionice u udruzi te kroz radionice gline u suradničkoj organizaciji udruzi Srce.

Aktivnosti slobodnog vremena se provode kroz igru pikada, odlaske na nogometne utakmice uz audiodeskripciju, planinarske izlete, a dolaskom hladnijih dana organizirati će se razna tematska druženja u udruzi.

Posljednje su aktivnosti jačanja socijalnih i komunikacijskih vještina u koje se većinom uključuju mladi s ciljem usmjeravanja u daljnje školovanje te pripremu za konkuriranje na tržištu rada te se iste provode i za članove partnerske udruge Liberato.