Obilježili smo #Erasmusdays2023

Ove jeseni 7. godinu zaredom su se održali #ErasmusDays – prigodna godišnja manifestacija kojom se u cijelom svijetu istovremeno obilježava uspjeh programa Erasmus+!
Po prvi puta ove godine obilježavanje #ErasmusDays2023 trajalo je 6 dana, a mi smo organizirali 2 događaja s kojima smo promovirali 2 Erasmus+ projekta koja trenutno provodimo.
Aktualni projekti:
1. #projekt KISS: Intro 2AT 4 VIPs
Organizirali smo konferenciju za medije za novi Erasmus+ projekt čiji je nositelj naša udruga. E+KA210-ADU projekt pod naslovom “Neka bude kratko i jasno: Uvod u asistivnu tehnologiju za osobe oštećena vida” provodit će se u suradnji s partnerima iz Slovenije i Španjolske od 01.10.2023. do 30.09.2025. Prvi predviđeni rezultat ovog projekta je virtualna platforma s video sadržajem o korištenju online alata i posebno osmišljenih uređaja s asistivnom tehnologijom za osobe oštećena vida. Drugi intelektualni rezultat je online priručnik posebno dizajniran i prilagođen slijepim i slabovidnim osobama koje ulaze na tržište rada. Virtualna platforma i online priručnik tematski se dopunjuju jer osobama oštećena vida pružaju informacije o vještinama i alatima uz pomoć kojih će postati konkurentniji na tržištu rada. Nakon odrađene konferencije za medije, organizirali smo prvi zoom sastanak s partnerima na projektu kako bi se upoznali s vremenikom projektnih aktivnosti u 1. godini provedbe.
2. #projekt CSI: MART
Naša udruga je partner na E+ KA210-YOU projektu CSI: MART u sklopu kojeg smo posjetili učenike OŠ Dobri u Splitu gdje smo održali interaktivnu radionicu na kojoj smo pokazali djeci kako pomoći slijepoj osobi, koja pomagala slijepe osobe koriste, kako crtaju i igraju društvene igre… Kreativne aktivnosti osmišljene na projektu, nastale su kombiniranjem neformalnih metoda obrazovanja s mindfulness tehnikama i art terapijom prilagođenoj za osobe s invaliditetom. Sve aktivnosti bit će objedinjene u priručniku na engleskom, hrvatskom, grčkom i talijanskom jeziku. Priručnik će biti objavljen kao e-knjiga i u audio formatu na web stranici projekta. Više inforacija o projektu saznajte na linku https://erasmus-art-therapy.udrugaslijepih.hr
Završen projekt:
TC4SEE “Transnational Cooperation For Social Exclusion Escape” bio je naš prvi E+ KA210-YOU projekt. Projekt je trajao samo godinu dana, ali u tom razdoblju organizirali smo jako puno aktivnosti koje i dalje provodimo s našim članovima, ali i videćim učenicima. Zahvaljujući E+ TC4SEE-u proširili smo asortiman društvenih igara na Metalne puzzle, Qouridor labirint, drvene puzzle, taktilno smo označili karte za igranje briškule te osmislili ukupno 20 društvenih igara prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama, gluhim i nagluhim osobama te osobama s poteškoćama u učenju. Sve igre objedinjene su u jedinstvenom priručniku koji je objavljen na pet međunarodnih jezika: engleskom, španjolskom, hrvatskom, bugarskom i grčkom jeziku. Priručnik je dostupan za download u pdf., epub i audio formatu na sljedećoj poveznici: https://erasmus.udrugaslijepih.hr/rezultati/
Ostvareni rezultati našu udrugu su uveli u svijet Erasmus+ projekata te jedva čekamo sudjelovati na novim projektima s ciljem osmišljavanja inkluzivnih i inovativnih aktivnosti za naše članove.